2011. február 9., szerda

Sárgarépás csirkemellragu krumplipürével


Olyan jól hangzik az, hogy "ragu". Már adtam is a nevet a mai ételnek, mire eszembe jutott, hogy nézzem meg, egyáltalán mit is jelent pontosan a "ragu" szó. Végül nem lőttem mellé, tényleg ragut főztem :)
Wikipédia:
"A ragu (franciául ragout, angolul ragout, németül ragout, olaszul stufato) olyan húsétel, amelynek az állaga leginkább a magyar pörköltökhöz, tokányokhoz hasonlít, de a húst nem csíkokra (nem tokányra vágva), hanem apró kockákra (ragura vágva) darabolják, és fűszerpaprikát nem tesznek bele. A ragut ellentétben a pörkölttel nem pirítják vissza többször a zsírjára, másként fogalmazva a ragu, apróra vagdalt hús (vagy gomba) sűrű, fűszeres lében.
A raguk közös jellemzője, hogy az egyforma kockákra vágott alapanyagok sűrű szaftos étellé főnek.
A raguhoz a hús vágási felületének simának kell lenni, mert minimalizálni kell azt a felületet, melyen kiszöknek az értékes húsnedvek. A hagyományos tokányravágás (a vékony csík és „aprópecsenye”) nem alkalmas a jó minőség eléréséhez, a húskockákat legalább 2-3 centiméteres kockákra vágjuk, de még jobb, ha ennél is nagyobbak a húsdarabok. Egy ragu annál jobb és finomabb, minél hosszabb idő alatt főnek össze az ételhez felhasznált alapanyagok. A ragu konyhatechnikai eljárása alapvetően a párolás, ami jóízű, puha, „zaftos" ételt eredményez. A kevés zsiradékban történő elősütés által keletkezett, jóízű pörzsanyag és a kevés folyadékban, fedő alatt történő főzéssel készült ragu, finom és puha lesz. Megszámlálhatatlan ragu létezik, csak a felhasználható alapanyagok száma és minősége szab határt a raguk sokféleségének."

És ez a ragu tényleg omlósan finom, fűszeresen szaftos :)


Hozzávalók:
  • 500 g csirkemell
  • 5 szál sárgarépa
  • 1 nagy fej hagyma
  • só, bors, fokhagyma
  • 2-3 kanál olaj
  • 1 kg krumpli
  • kis margarin
A csirkemellet feldaraboljuk nagyobb darabokra (3 cm-s kocka), a sárgarépát megpucoljuk, 2-3 darabba vágjuk. A hagymát apróra vágjuk. Egy nagyobb lábosban megpirítjuk a csirkemelldarabokat egy kis olajon, majd hozzáadjuk a hagymát és azzal is pirítjuk 5 percet. Ezután hozzáadjuk a feldarabolt sárgarépát, felöntjük annyi vízzel, hogy majdnem ellepje, fűszerezzük. Ha felfőtt, lassú tűzön főzzük tovább 2 órán át.
Azalatt elkészítjük a krumplipürét.
Savanyú uborkával tálaljuk (vagy ki mivel szereti :).

2 megjegyzés:

gondaanyu írta...

Ide írom, így gyorsabban megtalálod: az a sajtos kifli, a Limara croissan receptje szerint készült.
Most vettem észre, hogy kérdezted.

Sz. Zita írta...

Köszönöm szépen, ki fogom próbálni, nagyon jól néz ki.